Zapewne nikt nas już nie pamięta, ale uznaliśmy, że i tak można odkurzyć
bloga, bo w sumie był niczego sobie ;) W międzyczasie sporo się u nas
pozmieniało, ale tu ma być o gotowaniu :) W każdym razie wygląda na to, że wracamy i
postaramy się od czasu do czasu opublikować coś dobrego ;)
Na pierwszy ogień idzie obłędna tarta. Nie będziemy się rozpisywać,
wystarczy rzucić okiem na składniki, żeby stwierdzić, iż musi być fantastyczna ;)
Powstała jako wypadkowa 2 inspiracji z sieci (ciasto kruche pożyczyliśmy
z mojewypieki.com, a karmel i ganache z artkulinaria.pl) oraz inwencji
własnej (bowiem do pełni szczęścia brakowało nam solidnej porcji naszych ulubionych orzechów).
Kakaowy kruchy spód
160g mąki pszennej
30g kakao
60g cukru pudru
100g zimnego solonego masła
1 jajko (rozmiar L)
Mąkę mieszamy z kakao i cukrem pudrem, a następnie siekamy nożem razem z masłem (do uzyskania konsystencji mokrego piachu). Potem dodajemy jajko i szybko zagniatamy (tak aby nie ocieplać ciasta). Zawijamy w torebkę foliową i chowamy na 1/2h do lodówki. Następnie wyładamy ciastem formę do tarty (średnica 26cm). Nakłuwamy widelcem, wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem/ryżem/kulkami ceramicznymi. Pieczemy 15min. piekarniku nagrzanym do 190ºC, a następnie usuwamy papier i dopiekamy przez kolejne 15min.
Orzechy
150g wyłuskanych pistacji
100g nerkowców
50g blanszowanych migdałów
Nerkowce oraz migdały prażymy krótko na suchej patelni. Wszystkie orzechy mieszamy i odkładamy garść do dekoracji. Resztę wykładamy na gotowy i wystudzony spód.
Karmel
150g cukru kryształu
15g solonego masła
1 łyżka wody
150ml śmietany 30%
Masło wkładamy do rondelka z grubym dnem i dodajemy wodę. Kiedy się roztopi, wsypujemy cukier (równomiernie). Podgrzewamy aż się upłynni oraz nabierze złotej barwy i dopiero w tym momencie mieszamy (wcześniej ryzykowalibyśmy krystalizację gotowego karmelu). Ostrożnie dolewamy śmietanę (karmel się wzburzy) i energicznie mieszamy już całość - masa ma się zagotować. Mieszamy do momentu, aż karmel całkowicie połączy się ze śmietaną. Odstawiamy do wystudzenia (w tym czasie karmel nieco zgęstnieje), a następnie rozprowadzamy na warstwie orzechów i chowamy do lodówki.
Ganache czekoladowy
180g dobrej jakości ciemnej czekolady
150ml śmietany 30%
szczypta soli morskiej
Podczas gdy tarta tężeje w lodówce, wkładamy do miski rozdrobnioną na kawałki czekoladę. Śmietanę zagotowujemy wraz solą, a następnie zalewamy nią czekoladę. Czekamy chwilę i dokładnie mieszamy. Przestudzony ganache wylewamy na na stężały, zimny karmel, wyrównujemy i dekorujemy resztą orzechów.
----------
Przed podaniem tartę schładzamy w lodówce przez ok. 2h
Smacznego! :)