czwartek, 9 lutego 2012

Curry: warzywa Jalfrezi

Hmm... Festiwalu curry ciąg dalszy ;)


Składniki na sos Jalfrezi:

3 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
1 łyżeczka mielonej kurkumy
1/2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżki oleju arachidowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 świeża zielona papryczka chili
pęczek świeżej kolendry
przyprawy do uprażenia: 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego, 1 łyżeczka nasion brązowej gorczycy, 1 łyżeczka nasion kozieradki, 2 łyżeczki nasion kolendry

Czosnek oraz imbir obieramy i siekamy. kmin, gorczycę, kozieradkę i kolendrę podprażamy na średnim ogniu (parę minut, aby wydobyć aromat), a następnie ucieramy na proszek. Potem wraz z resztą składników mielimy na gładką masę.


Pozostałe składniki na Jalfrezi:

2 średnie cebule (grubo pokrojone)
1 świeża papryczka chili (pokrojona w cienkie plasterki)
kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka (drobno posiekany)
3 ząbki czosnku (pokrojone w cienkie plasterki)
2 czerwone papryki (oczyszczone i grubo pokrojone)
1 kalafior (podzielony na drobne różyczki)
2 puszki pomidorów
1 puszka ciecierzycy
olej arachidowy lub roślinny
kawałek masła
4 łyżki octu balsamicznego
świeżo utłuczony pieprz
pęczek świeżej kolendry (listki i łodyżki osobno)
limonka

Wykonanie:

Na dużą patelnię o wysokich ściankach wlewamy olej i wrzucamy masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę, chili, imbir, czosnek oraz łodyżki kolendry i smażymy aż całość zmięknie i nabierze złocistego odcienia. Dodajemy paprykę, przygotowany wcześniej sos Jalfrezi, pomidory, ocet i trochę wody. Dokładnie mieszamy i dorzucamy kalafiora. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie dusimy pod przykryciem aż kalafior zmięknie. Pod koniec dodajemy osączoną ciecierzycę i jeszcze chwilę podgrzewamy. Doprawiamy pieprzem oraz sokiem z limonki.


Serwujemy z listkami kolendry, jogurtem naturalnym i ugotowanym na sypko ryżem basmati lub chlebkami Naan.