sobota, 31 marca 2012

Dischi z awokado, limonką, boczkiem...

...i zielonym groszkiem, który idealnie wpada we wgłębienia tegoż makaronu ;)
Proste, nietuzinkowe i pyszne!


Składniki:

2 dojrzale awokado
1 limonka
2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
mały pęczek natki pietruszki (posiekany)
świeżo utłuczony pieprz
oliwa
450g zielonego groszku (mrożonego - wrzuconego na kilka minut na wrzątek)
ok. 100g chudego boczku (pokrojonego w małe paski)
500g makaronu dischi

Wykonanie:

Awokado traktujemy blenderem, a następnie łączymy z sokiem z limonki, natką, czosnkiem, odrobiną oliwy i pieprzem. Tak przygotowany sos dodajemy wraz z groszkiem do ugotowanego al dente makaronu dischi i delikatnie mieszamy. Na koniec posypujemy zrumienionym na patelni boczkiem.