wtorek, 6 marca 2012

Spaghetti z sosem pomidorowo-warzywnym i klopsikami wołowymi :)

Ilekroć słyszymy że ktoś jadł "spaghetti" mamy dylemat, czy dopytywać jakie, bowiem w większości przypadków i tak oznacza to po prostu makaron spaghetti z szeroko pojętym sosem pomidorowym... I nic to, że istnieje wiele różnych możliwości, jak chociażby napoli, bolognese (które w oryginale serwuje się z tagliatelle), putanesca, carbonara, pesto itd. Nie to żebyśmy byli jakimiś strasznymi ortodoksami, ale zawsze nas takie podejście dziwi (podobnie jak przelewanie makaronu zimną wodą) - tak się tylko wyżalić chcieliśmy... ;)

Poniżej nasze przedwczorajsze "spaghetti" - z klopsikami jak na amerykańskich filmach, o! ;)

Składniki na meatballsy:
mielona wołowina
kilka ząbków czosnku
świeżo utłuczony pieprz
sól

Składniki na sos pomidorowo-warzywny (dla ok. 4-5 osób):
kilka średnich cebul (drobno pokrojonych)
ze 2 marchewki (startej na grubych oczkach)
parę łodyg selera naciowego
3 puszki pomidorów pelati
dobrej jakości koncentrat pomidorowy
czosnek, chili, oregano, sól i pieprz
oliwa

przydatny będzie też parmezan i jakieś świeże zielsko do posypania (np. natka, oregano, tymianek, bazylia) - my akurat nie mieliśmy :(

Wykonanie:

Mięso mieszamy z czosnkiem, pieprzem i solą, a następnie formujemy z niego małe kuleczki.
Cebulę wraz z marchwią i selerem naciowym podsmażamy lekko na oliwie.
Na osobnej, dużej patelni smażymy klopsiki, a kiedy się zrumienią dodajemy pomidory, koncentrat oraz podsmażone warzywa i doprawiamy wg uznania.
Całość gotujemy aż sos odpowiednio się zagęści (co i raz delikatnie mieszając).

Serwujemy np. ze spaghetti ;) Oczywiście zgodnie z regułami sztuki przed podaniem mieszamy makaron z sosem (tak, trafia nas też gdy widzimy smętną kupkę makaronu z porcją sosu jedynie na wierzchu) ;) 
Pzdr! :)