wtorek, 20 maja 2014

Sałatka ze szparagami, bobem, awokado i fetą.

Sezonowa, zdrowa i chrupiąca, z orzeźwiającym dodatkiem limonki oraz kolendry.
Lekka w smaku, a zarazem przyjemnie sycąca za sprawą kuskusu.
 Spróbujcie, a nie pożałujecie ;)


Składniki:

1 szklanka kuskusu (u nas razowy)
pęczek zielonych szparagów
parę garści młodego bobu
1 awokado
pęczek kolendry
parę sztuk młodej dymki
1 limonka
200g sera feta
kilka łyżek oliwy EV


Wykonanie:

Kuskus przygotowujemy wg instrukcji podanej na opakowaniu. Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek, blanszujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Bób wrzucamy na kilka minut na wrzątek, a następnie łuskamy. Awokado kroimy w kostkę i solidnie skrapiamy limonką. Siekamy kolendrę oraz dymkę i rozdrabniamy fetę. Wszystkie składniki delikatnie łączymy, doprawiając oliwą.