piątek, 27 czerwca 2014

Phở bò

Niesamowicie zdrowy, aromatyczny, wołowo (phở bò) lub kurczakowo (phò gà) - korzenny wietnamski wywar, serwowany z fantastycznymi, chrupiącymi dodatkami, które nie są gotowane, lecz jedynie sparzone we wrzącej zupie.
Nr 1 wśród naszych ulubionych zup.



Składniki na wywar:

ok. 650g krowiego ogona  - wrzucamy do sporego garnka (u nas 5L),

zalewamy wodą, zagotowujemy, po czym zbieramy szumowiny...

 

i dodajemy:

zawinięte w gazę przyprawy (8 gwiazdek anyżu, kilkanaście goździków, 2 łyżki nasion fenkułu, 2 laski kory cynamonu, 1 łyżkę nasion kolendry, kilka szt. kardamonu, kilka ziaren pieprzu)


kilka łodyg trawy cytrynowej 
2 -3 spore, obrane cebule 
spory kawałek świeżego imbiru

łodygi kolendry
2 czerwone chili
1 zielone chili
w porywach 1 fenkuła (to już nasz wymysł ;))
ok. 6 łyżek sosu rybnego
2 łyżki cukru trzcinowego muscovado
1 płaską łyżeczkę soli (ew. później więcej wg uznania) 

 


Całość gotujemy na wolnym ogniu, aż do uzyskania esencjonalnego wywaru. Na koniec wyławiamy kawałki ogona i oddzielamy mięso od kości. Bulion zaś przecedzamy do nowego garnka.




Dodatki do podania:
oddzielone od kości mięso z ogona
trochę chudej wystekowanej wołowiny (normalnie kroi się ją na cieniutkie paseczki i surową zalewa gorącym bulionem, jednakże my przez wzgląd na stan błogosławiony ugotowaliśmy ją w bulionie ;))

makaron ryżowy
groszek cukrowy lub śnieżny
kiełki fasoli mung
świeża kolendra (mile widziane również mięta i tajska bazylia)
dymka
posiekane chili
limonka

Dodatki nakładamy do miski i zalewamy wrzącym wywarem, smacznego!