piątek, 15 lipca 2011

Smażone bakłażany i tzatziki

Wybaczcie tak długą przerwę w blogowaniu, ale postanowiliśmy się trochę powakacjować ;) Co prawda w Krainie Deszczowców, ale i tak było fajnie ;) W każdym razie już jesteśmy, w związku z czym znów możecie liczyć na regularne wpisy :) 
Na pierwszy rzut idzie prosta, popularna i pyszna grecka przystawka - sos tzatziki. Nam posłużył ostatnio jako dodatek do smażonych bakłażanów. Przepis znajdziecie poniżej, a my tymczasem idziemy zobaczyć, co tam słychać na Waszych blogach... :)


Składniki:

2 średnie zielone ogórki
parę ząbków czosnku
jogurt grecki lub bałkański
parę garści świeżej mięty
sól
świeżo utłuczony pieprz
[opcjonalnie trochę oliwy EV]

Wykonanie:

Ogórki obieramy, ścieramy na tarce (na dużych oczkach) i odsączamy na sitku. Następnie mieszamy je z drobno posiekaną miętą oraz wyciśniętym czosnkiem. Potem dodajemy jogurt (ilość zależna od pożądanej konsystencji) i doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość delikatnie mieszamy i wkładamy na trochę do lodówki, aby się przegryzło. (Opcjonalnie można dolać też trochę oliwy, z czego akurat tym razem zrezygnowaliśmy, bowiem wystarczająco dużo było jej w smażonych bakłażanach...) Smacznego!