piątek, 1 lipca 2011

Sałatka z bobu, roszponki i mozarelli

Zielono-biała. Z bobem w roli głównej, obowiązkowo wyłuskanym ;) 
Warto zaznaczyć, że próbowaliśmy jeść go też ze skórką, ale po chłodnej kalkulacji widzimy sprawę następująco:

 1kg bobu - 5,99pln...
łuskanie - 10 minut...
wrażenia podczas konsumpcji - bezcenne ;)


Składniki (proporcje wg uznania):

bób
roszponka
cebula cukrowa
mozarella
oliwa EV
pieprz

Wykonanie:

Bób krótko gotujemy (ok. 5 min) i łuskamy.
Cebulę kroimy w półplasterki, a mozarellę rwiemy na małe kawałki.
Powyższe składniki wraz z roszponką wrzucamy do miski, doprawiamy oliwą oraz świeżo utłuczonym pieprzem i delikatnie mieszamy. Smacznego!