środa, 29 czerwca 2011

Iracki ryż z szafranem, rodzynkami i migdałami

Pachnący szafranowy ryż z dodatkiem słodkich rodzynek, chrupiących migdałów i delikatnej cebuli to zdecydowanie jedna z naszych ulubionych potraw. Może być samodzielną przekąską lub dodatkiem do mięsa (dziś np. wymieszaliśmy go z kawałkami pieczonego kurczaka).

Prawdziwy szafran ma bardzo charakterystyczny korzenny aromat i smak, z lekką nutą goryczy, dlatego istotne jest, aby stosować go z umiarem. Jeśli przyprawa zmienia jedynie kolor potrawy, nie nadając jej zapachu, to istnieje prawdopodobieństwo, że mamy do czynienia z podróbką (np. mieszanką kwiatów nagietka lub ostu z dodatkiem kurkumy), w związku z czym na wszelki wypadek najlepiej kupować szafran w postaci nitek... (poza tym w tej formie dłużej zachowuje on zapach).

Właściwości szafranu najskuteczniej uwalniają się w wyższych temperaturach, dlatego najwygodniej rozpuszczać go w niewielkiej ilości płynu z przyrządzanej potrawy. Podczas przygotowywania poniższego ryżu dodajemy go na etapie zalewania wrzątkiem.

Nawet jeśli to słodko-wytrawne połączenie (w kuchni arabskiej typowe i naturalne) na pierwszy rzut oka wydaje Wam się dziwne, to i tak polecamy spróbować, gdyż całość komponuje się wyśmienicie!


Składniki:

długoziarnisty ryż basmati (2 szklanki)
olej rzepakowy
sól
duża szczypta nitek szafranu
kilka małych cebul pokrojonych w grube krążki

150g migdałów
80g rodzynek

[opcjonalnie mięso pieczonego kurczaka w małych kawałkach]

Wykonanie:

Ryż gotujemy na sypko, z dodatkiem cebuli (a na etapie zalewania wrzątkiem dorzucamy szafran).

Rodzynki sparzamy i po paru minutach osączamy. Migdały blanszujemy, obieramy za skórek i przekrawamy na połówki. Następnie wraz z rodzynkami podsmażamy krótko na odrobinie oleju rzepakowego, po czym dodajemy do przygotowanego wcześniej szafranowego ryżu z dodatkiem cebuli i delikatnie mieszamy. Smacznego!