środa, 15 czerwca 2011

Penne z chorizo, pomidorami i papryką

Uwielbiamy chorizo. 
Za wyrazisty smak, kolor oraz mnogość form i zastosowań :)


Ta wspaniała hiszpańska kiełbasa wytwarzana jest z tłustej wieprzowiny, a za sprawą suszonej papryki ma piękną czerwoną barwę i charakterystyczny aromat. W zależności od proporcji papryki słodkiej i chili może być łagodna lub piekielnie ostra. Niekiedy wzbogaca się ją też kminem rzymskim, oregano i czosnkiem.
I fantastycznie sprawdza się w przeróżnych daniach: od sałatek, kanapek i jajecznicy przez potrawki i zupy, aż po pizzę i makarony... np. takie jak nasz dzisiejszy:


Składniki:

oliwa
1 duża czerwona papryka (pokrojona w kostkę)
2 spore cebule - czerwona i biała (posiekane)
500g pomidorków cherry
ok. 125g pikantnej kiełbasy chorizo
kilka wyciśniętych ząbków czosnku
pęczek natki pietruszki
pieprz
świeże oregano
makaron penne

Wykonanie:

Pokrojone w półplasterki chorizo smażymy aż się zrumieni (bez dodatku tłuszczu, gdyż samo w sobie ma go sporo). Następnie na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy kolejno paprykę i cebulę. To samo robimy z pokrojonymi na ćwiartki pomidorami wraz z czosnkiem. Gdy zaczną się rozpadać dodajemy do nich pieprz, kiełbasę, paprykę i cebulę oraz posiekaną natkę. Całość mieszamy z ugotowanym al dente makaronem. Przed podaniem posypujemy oregano.


Smacznego!