sobota, 11 czerwca 2011

Sałatka z fasolki szparagowej, młodych ziemniaków i fety

Mimo iż w skali roku znacznie częściej sięgamy po ryż, kasze oraz makarony, to obecnie dość często delektujemy się delikatnymi młodymi ziemniakami. Wczoraj dorzuciliśmy do nich pierwszą w tym roku żółtą fasolkę oraz resztkę fety, która spoglądała na nas z lodówki - mała, opuszczona i bezbronna... ;) Ponadto świetnie wkomponował się też tymianek, a właściwie bardziej kwiaty tymianku, bowiem egzemplarz który mamy na tarasie postanowił chwilowo zakończyć współpracę i cały się nimi obsypał ;)


Składniki:

żółta fasolka szparagowa (ugotowana al dente)
młode ziemniaki (oczyszczone i ugotowane razem ze skórką)
trochę wyciśniętego czosnku
oliwa
cytryna
pieprz
ser typu feta
świeży tymianek

Wykonanie:

Fasolkę oraz ziemniaki łączymy z czosnkiem i skrapiamy oliwą oraz sokiem z cytryny. Doprawiamy świeżo utłuczonym pieprzem i delikatnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy pokruszonym serem feta oraz tymiankiem. Smacznego!