Otóż zdarza nam się czasem korzystać z niektórych warzyw (a dokładniej: ciecierzycy, drobnej białej fasolki oraz tytułowej kukurydzy) w formie puszkowanej i w sumie w tych przypadkach nie możemy im nic zarzucić, bowiem zarówno formę jak i jakieś tam wartości jeszcze zachowują ;)
Jest to z naszej strony w dużej mierze kwestia wygodnictwa, gdyż nie zawsze chce nam się namaczać i gotować warzywa strączkowe, zaś kukurydzę poza sezonem dość ciężko jest dorwać w innej formie.
I choć osobiście jakoś nie możemy przekonać się do ciężkich, majonezowych sałatek z jej udziałem (np. w różnych konfiguracjach z tuńczykiem itd), to w połączeniu z innymi warzywami (jak poniżej) bardzo nam smakuje :)
Składniki (proporcje wg uznania):
brokuły
dobrej jakości puszkowana kukurydza (bez dodatku cukru)
młody seler naciowy
pomidorki cherry
natka pietruszki
oliwa EV
Wykonanie:
Brokuły wrzucamy na wrzątek i krótko gotujemy, a następnie studzimy. Natkę drobno siekamy. Kukurydzę dokładnie osączamy, zaś seler i pomidory kroimy. Tak przygotowane warzywa mieszamy, doprawiając oliwą. Smacznego! ;)