sobota, 25 czerwca 2011

Szafranowe szaszłyki z kurczaka

A dokładniej szafranowo-cytrynowe, z czosnkiem i nutą podwędzanej papryki. Są delikatne, soczyste i aromatyczne. Nie potrzeba do nich jakichś wyszukanych dodatków, ponieważ doskonale bronią się same. Skonsumowaliśmy je z cykorią oraz prostą sałatką z zielonego ogórka, pomidorów daktylowych, czerwonej cebuli i natki. Polecamy w ramach lekkiego, letniego posiłku :)


Składniki:

filet z piersi kurczaka
kilka szczypt nitek szafranu
sok z cytryn
parę ząbków wyciśniętego czosnku
szczypta podwędzanej papryki
sól
pieprz

Wykonanie:

Oczyszczoną pierś kroimy na małe kawałki i mieszamy z pozostałymi składnikami, po czym wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Następnie nadziewamy na patyczki do szaszłyków i wrzucamy na ruszt lub smażymy na patelni grillowej, co i raz podlewając marynatą.