poniedziałek, 13 czerwca 2011

Bakłażanowe Tepsi

Tytułowe Tepsi to tradycyjna iracka potrawka, w skład której wchodzą: bakłażany, pomidory, cebula i mięso (wołowina lub baranina). Słodycz i miękkość bakłażanów przenika się tu z aromatem przysmażonej skórki pomidorowej i czosnku, a dodatek mięsa sprawia, że danie jest dość konkretne :)


Bakłażany w tej potrawie obowiązkowo muszą być smażone, bowiem pieczone lub grillowane znacznie odbiegałyby od oryginału, zarówno smakiem jak i konsystencją...


Składniki:

oliwa
sól
3 średnie bakłażany
5 średnich cebul
ok. 1-1,5kg małych pomidorów
ok. 700g wołowiny (lub jagnięciny)
2-3 szklanki przecieru pomidorowego
kilka wyciśniętych ząbków czosnku
pieprz
chili

Dodatki:

ryż basmati
jogurt naturalny
świeża kolendra


Wykonanie:

Bakłażany kroimy w plastry (grubości ok. 1cm), solimy, odstawiamy na ok. 15 min i odciskamy, po czym smażymy partiami na rozgrzanej oliwie.
Cebulę kroimy w grube krążki i szklimy.
Pomidory nacinamy i smażymy aż skórki zaczną się brązowić.
Wołowinę kroimy na małe kawałki i podsmażamy, pod koniec podlewając przecierem i doprawiając pieprzem, chili oraz czosnkiem.
Następnie do mięsa dokładamy przygotowane wcześniej warzywa, przykrywamy i trzymamy jeszcze chwilę na ogniu (małym), aby całość się przegryzła.

Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem basmati, paroma łyżkami jogurtu naturalnego i świeżą kolendrą.
Smacznego!