sobota, 14 maja 2011

Ryż z bobem w arabskim wydaniu

W roli głównej oczywiście bób - występuje tu w towarzystwie cebuli, kminu rzymskiego, czosnku oraz świeżego koperku :)


Składniki:

krótko gotowany i wyłuskany bób - obecnie z mrożonki (na 2 szklanki ryżu ok. 450g)
czosnek
pieprz,
świeżo zmielony kmin rzymski
koperek
oliwa

--------------------

Ryż na sypko - przepis podstawowy
Proporcje:

1 szklanka ryżu (basmati) + 4 łyżki oliwy (lub oleju rzepakowego) + 1/3 płaskiej łyżeczki soli
oraz parę małych cebul, pokrojonych w grube krążki

Wykonanie:

Ryż kilkakrotnie płuczemy w zimnej wodzie, a następnie moczymy przez 15min i odcedzamy.
W garnku z grubszym dnem rozgrzewamy oliwę z solą, wrzucamy ryż i prażymy przez chwilę (na dużym ogniu, cały czas mieszając), po czym zalewamy przygotowanym wcześniej wrzątkiem (tyle, aby wody było właściwie na równi lub max. 1cm ponad powierzchnią ryżu) i dalej mieszając, odparowujemy (całkiem). Następnie za pomocą końca drewnianej łyżki robimy w ryżu kilka dziur aż do dna (dla lepszego obiegu pary) i wrzucamy na wierzch krążki cebuli. Zmniejszamy moc grzania prawie do minimum i przykrywamy - po ok. 10-15min ryż powinien być gotowy.

--------------------

Tak przyrządzony ryż (wraz z krążkami cebuli, które gotowały się w jego oparach) doprawiamy pieprzem i zmielonym kminem rzymskim, a następnie mieszamy z bobem, wyciśniętym czosnkiem oraz posiekanym koperkiem i skrapiamy oliwą.
Smacznego!