Jogurt naturalny ze zmiksowanym mango
oraz batony owsiano-otrębowo-bakaliowe*
oraz batony owsiano-otrębowo-bakaliowe*
* inspirowane Breakfast Bars wg Nigelli Lawson, ale mocno zmodyfikowane (obecnie za każdym razem robimy je "na oko", z różnych proporcji i składników)
Skład:
250g płatków owsianych
150g otrębów żytnich
50g zarodków pszennych
100g zmienionego siemienia lnianego
100g wiórków kokosowych
200g pestek słonecznika
150g migdałów
150g orzechów laskowych
200g suszonych daktyli (posiekanych)
250g suszonych śliwek (posiekanych)
trochę zmielonego kardamonu
500g mleka skondensowanego light (niesłodzonego)
Przygotowanie dokładnie jak w zalinkowanym przepisie, ale potrzebna będzie większa forma (np. 30x40cm). Gdyby po zalaniu mlekiem masa była zbyt sypka, wystarczy dolać trochę gorącej wody.