Bardzo wartościowa, a do tego pyszna...
Proponujemy wersję na sypko, z warzywami:
Proporcje:
1 szklanka kaszy jaglanej
4 łyżki oleju rzepakowego
1/4 łyżeczki soli
opcjonalnie 1 cebula pokrojona w grube krążki
Wykonanie:
Kaszę kilkakrotnie płuczemy w zimnej wodzie, a następnie moczymy przez 15min i odcedzamy. W garnku z grubszym dnem rozgrzewamy olej z solą, wrzucamy kaszę i prażymy (na dużym ogniu), cały czas mieszając (aby nie przypalić). Po chwili zalewamy przygotowanym wcześniej wrzątkiem (tyle, aby wody było na równi z powierzchnią kaszy) i dalej mieszając, odparowujemy (całkiem). Następnie zmniejszamy moc grzania niemal do minimum, ew. wrzucamy na wierzch cebulę i przykrywamy - po ok. 10-15min kasza powinna być gotowa.
Tak przygotowaną kaszę doprawiamy sokiem z limonki oraz pieprzem, a następnie mieszamy z posiekaną natką, czerwoną cebulą, zielonym ogórkiem i pomidorkami.
Smacznego!