poniedziałek, 16 maja 2011

Imbirowy rabarbar pod owsianą kruszonką

...słodko-kwaskowo-pikantny, inspirowany przepisami z "Jamie at home"


Składniki:

500g rabarbaru
3 łyżki miodu
1 posiekany kawałek kandyzowanego imbiru w syropie
+ 3 łyżki syropu ze słoika

100g płatków owsianych
50g zimnego masła, pokrojonego na małe kawałki
50g cukru trzcinowego

Wykonanie:

Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki i wrzucamy do rondla wraz z miodem, imbirem oraz syropem imbirowym. Gotujemy przez kilka minut (na małym ogniu) aż zmięknie, a następnie przekładamy do naczyń żaroodpornych.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Aby otrzymać kruszonkę miksujemy płatki owsiane, masło oraz cukier.
Rabarbar posypujemy kruszonką i podpiekamy w nagrzanym piekarniku - do czasu aż się przyrumieni.