To nasze pierwsze udane podejście do białych szparagów... O ile zielone są zawsze pyszne, o tyle do białych jakoś nie mogliśmy się wcześniej przekonać, bowiem co i raz trafialiśmy na gorzkie i łykowate :( Tym razem dorwaliśmy jednak sztuki jędrne i jasne, ponadto bardzo skrupulatnie je obraliśmy (dotychczas tylko lekko je oskrobywaliśmy). Okazały się delikatne i słodkawe, z lekką tylko nutką goryczy. A skonsumowaliśmy je w wersji zapiekanej - z serem pleśniowym i cykorią:
Składniki:
pęczek białych szparagów
parę cykorii
sok z cytryny
oliwa
ser z porostem białej pleśni - u nas rolada kozia
opcjonalnie trochę natki lub tymianku
Szparagi dokładnie obieramy i blanszujemy w osolonej wodzie. Cykorię oczyszczamy i kroimy wzdłuż na pół. Następnie wraz ze szparagami układamy w żaroodpornym naczyniu. Skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Wrzucamy na ok. 10 min do nagrzanego piekarnika (190°C, opcja góra i dół). Po tym czasie rozkładamy pokrojony ser i dopiekamy aż się rozpuści (ok. 5 min). Przed podaniem posypujemy tymiankiem lub natką.
Smacznego!