niedziela, 8 maja 2011

Spaghetti prawie alla Norma :)

Prawie, ponieważ w oryginalnej wersji tego sycylijskiego dania powinny znaleźć się bazylia oraz solona ricotta... Nam natomiast bardziej pasuje świeży tymianek oraz dojrzewający ser kozi ;) 



Składniki:
(na 4 osoby)

oliwa
3 średnie bakłażany
1 średnia cebula
2 papryczki chili
kilka ząbków czosnku
3 puszki pomidorów pelati
dobrej jakości koncentrat pomidorowy
pieprz
świeży tymianek
ser kozi
makaron z pszenicy durum

Wykonanie:

Bakłażany kroimy w plastry (grubości ok. 1cm), solimy, odstawiamy na 15 min i odciskamy. Wobec obecnych, łagodnych odmian ma to na celu nie tyle usunięcie ewentualnej goryczy, co zmiękczenie struktury. Następnie smażymy bakłażany na rozgrzanej oliwie.

W międzyczasie przygotowujemy sos:
Na osobnej patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę. Dorzucamy posiekany czosnek oraz papryczki chili. Po chwili wlewamy pomidory raz koncentrat i czekamy aż sos się zagęści. Pod koniec doprawiamy tymiankiem i świeżo utłuczonym pieprzem.

Sos mieszamy z usmażonymi bakłażanami oraz ugotowanym al dente makaronem. Przed podaniem posypujemy pokruszonym kozim serem i tymiankiem. Smacznego!