niedziela, 15 maja 2011

Khubz, hummus, purée z bobu oraz kalarepa

Jako że za oknem od samego rana leje, na pocieszenie urządziliśmy sobie orientalną ucztę ;)


Przejdźmy do szczegółów...

Arabski chlebek czyli "khubz" - szerzej znany jako pita ;)

Poniżej lekko zmodyfikowany przepis z "Wielkiej Księgi Chleba".

Składniki:
455g mąki pszennej (typ 650)
1 łyżeczka soli
280ml letniej wody
15g świeżych drożdży
1/4 łyżeczki cukru pudru
1 łyżka oliwy

Wykonanie:
Przesianą mąkę mieszamy z solą.
Drożdże i cukier rozrabiamy z wodą i odstawiamy na 5 min, a następnie wraz z oliwą wlewamy do mąki i zagniatamy ciasto.
Następnie dajemy mu 5 min odpoczynku, po czym wyrabiamy na gładko.
Formujemy w spłaszczoną kulę i odstawiamy pod ściereczkę do wyrośnięcia (ma podwoić objętość).
Dzielimy nożem na 6-8 części i delikatnie formujemy kulki.
Po 5 min rozwałkowujemy je na placki o grubości 0,5cm (najwygodniej na papierze do pieczenia, lekko podsypując mąką) i pozostawiamy do wyrośnięcia (na ok. 15min).
Piekarnik wraz z blachą rozgrzewamy do jak najwyższej możliwej temperatury (np. 250°C).
Chlebki Wrzucamy do nagrzanego piekarnika na ok. 2 min - aż się napompują (tak powstaje kieszeń) i trochę zrumienią.

Hummus - bliskowschodnia pasta z ciecierzycy

Składniki:
500g ciecierzycy (najlepiej gotowanej, ale może być też puszkowana)
1-3 łyżki tahiny (pasty sezamowej)
ok. 6-8 łyżek oliwy
parę wyciśniętych ząbków czosnku
sok z cytryny (ilość wedle uznania)
szczypta soli

Wykonanie:
Wszystkie składniki miksujemy. Przed podaniem dodatkowo polewamy oliwą.

Purée z bobu

Składniki:
bób (u nas 450g mrożonego)
1 ząbek czosnku (wyciśnięty)
oliwa
sól
dymka

Wykonanie:
Bób gotujemy i łuskamy. Następnie miksujemy z czosnkiem, szczyptą soli i kilkoma łyżkami oliwy. Przed podaniem posypujemy posiekaną dymką.

Smażona kalarepa z kminem rzymskim- aromatyczna i chrupiąca

Składniki:
kalarepa
oliwa
kmin rzymski
sok z cytryny

Wykonanie:
Obraną kalarepę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy, a gdy zacznie się rumienić doprawiamy utłuczonym kminem oraz sokiem z cytryny.

Smacznego!