W nieliczne wolne poranki zdarza nam się piec na śniadanie różne bułeczki. Dziś padło na razowe bułki ze słonecznikiem - z Pracowni Wypieków. Są wyśmienite, a do tego naprawdę bardzo łatwe :) Skonsumowaliśmy je z chorizo, serem pleśniowym, suszonymi pomidorami oraz dyniowo-natkowo-czosnkowym pesto (przepis poniżej).
Składniki:
1 duży pęczek natki pietruszki
150g pestek dyni
2 łyżki pestek słonecznika
(opcjonalnie) 1 łyżka siemienia lnianego
szczypta soli
oliwa
opcjonalnie 2 ząbki czosnku (chyba, że nie chcemy nim od rana zionąć ;))
Wykonanie:
Natkę siekamy i razem z ziarnami, solą oraz wyciśniętym czosnkiem traktujemy blenderem, stopniowo dodając oliwy - dopóki pesto nie nabierze pożądanej konsystencji. Zapakowane w słoiczek nadaje się do dłuższego przechowywania (w lodówce).