Nie jesteśmy tylko pewni, czy przysługuje mu miano litewskiego, bowiem nie ma w nim bulionu ani szyjek rakowych ;) Za to jest ewidentnie botwinkowy i świetnie smakuje z jajkiem :)
Składniki:
duży pęczek botwinki (wraz ze sporymi buraczkami)
pęczek koperku
pęczek dymki
pęczek rzodkiewek
zielony ogórek
kilka wyciśniętych ząbków czosnku
400g kefiru
400g zsiadłego mleka
200g jogurtu naturalnego
sól
pieprz
sok z cytryny
Parę jajek na twardo
Całą botwinkę oczyszczamy i drobno kroimy. Do garnka z ok. 1/2l wody wrzucamy najpierw same buraki (gotują się najdłużej). Następnie dokładamy łodygi oraz liście. Po chwili doprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem i pozostawiamy do ostygnięcia.
Pozostałe warzywa kroimy i wraz z czosnkiem, kefirem, zsiadłym mlekiem oraz jogurtem dorzucamy do ugotowanej botwinki. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy z jajkiem na twardo.