sobota, 28 maja 2011

Falafel

...czyli pyszne arabskie kotleciki z ciecierzycy - pachnące przyprawami, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Najczęściej serwuje się je w pieczywie lub macza w różnych sosach, ale podczas naszego obiadu wystąpiły w komplecie z krótko podsmażonymi na oliwie warzywami (młodą cukinią, marchwią, porem i cebulą) oraz zimnym kefirem:


Składniki:

500g suszonej ciecierzycy (namoczonej przez noc)
1 pęczek natki (posiekany)
1 duża cebula (pokrojona)
kilka wyciśniętych ząbków czosnku
sporo zmielonej kolendry i kminu rzymskiego (po łyżeczce lub więcej)
sól
świeżo utłuczony pieprz
chili

Wykonanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do robota kuchennego i mielimy aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie formujemy kuleczki, spłaszczamy je i smażymy w głębszym oleju (do zrumienienia), po czym osączamy na papierowych ręcznikach.
Smacznego!