sobota, 7 maja 2011

Prosta potrawka pomidorowa z chorizo i ciecierzycą

Pikantna i treściwa... W sam raz na chłodne, deszczowe popołudnie... jak np. to dzisiejsze ;)


Składniki:

oliwa
pęto ostrej kiełbasy chorizo (225g)
parę ząbków czosnku
2 puszki pomidorów pelati
sól
świeżo utłuczony pieprz
chili
kmin rzymski
1 puszka ciecierzycy (osączona i przepłukana zimną wodą)
natka pietruszki

Wykonanie:

Chorizo obieramy i kroimy w niezbyt cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy, a następnie wrzucamy kiełbasę i smażymy aż się zarumieni. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek, a po chwili wlewamy pomidory. Doprawiamy (solą, pieprzem, chili oraz kminem rzymskim - ilość przypraw wg uznania), zmniejszamy ogień i pozwalamy potrawie pyrkać aż nieco zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy ciecierzycę. Serwujemy posypane siekaną natką.