niedziela, 22 maja 2011

Quinoa

...czyli bardzo wartościowa komosa ryżowa :) Nie jest tu jeszcze zbyt popularna, a szkoda, ponieważ zawiera sporo białka, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz cynk, potas, magnez i żelazo. Ponadto jest produktem bezglutenowym. Wg nas w smaku przypomina coś pomiędzy amarantusem, prosem i kaszą jęczmienną. Dziś prezentujemy pyszną wersję z kiełkami, czosnkiem, pomidorami i oliwkami:


Składniki:

quinoa
pomidorki
cebula
natka
czarne oliwki
oliwa
mieszanka kiełków: ciecierzycy, soczewicy i fasoli mung
czosnek
pieprz

Wykonanie:

Nasiona quinoa kilkakrotnie płuczemy w zimnej wodzie, a następnie gotujemy (ok. 15min w osolonej wodzie lub na sypko - podobnie jak ryż). Studzimy.
Kiełki podsmażamy przez kilka minut na rozgrzanej oliwie, pod sam koniec dodając wyciśnięty czosnek.
Pomidorki, cebulę oraz natkę kroimy i wraz z oliwkami oraz kiełkami dodajemy do ugotowanej komosy. Całość delikatnie mieszamy, doprawiając pieprzem. Smacznego!