...czyli sernik truskawkowy :)
Na klasycznym ciasteczkowym spodzie... Kremowy, aromatyczny i konkretny...
Po raz pierwszy jedliśmy go parę lat temu w UK i od tamtej pory interesują nas wszelkie wynalazki o tym smaku (od lodów przez jogurty po fasolki jelly belly) :)
Co tu dużo mówić... Ser, wanilia, truskawki i digestivy to połączenie idealne! :)
Na klasycznym ciasteczkowym spodzie... Kremowy, aromatyczny i konkretny...
Po raz pierwszy jedliśmy go parę lat temu w UK i od tamtej pory interesują nas wszelkie wynalazki o tym smaku (od lodów przez jogurty po fasolki jelly belly) :)
Co tu dużo mówić... Ser, wanilia, truskawki i digestivy to połączenie idealne! :)
Ostatnio skorzystaliśmy z przepisu zamieszczonego na niezastąpionej stronie Moje Wypieki (a zaprowadził nas doń blog Kuchenne Figle) - podwoiliśmy jednak proporcje i upiekliśmy go w formie o średnicy 25cm (ponadto zrezygnowaliśmy z dodatku mąki pszennej, cukier zwykły zastąpiliśmy pudrem, ograniczyliśmy ilość soku cytrynowego, a zamiast ekstraktu użyliśmy cukru ze zmieloną laską wanilii) :) Polecamy!
Składniki na spód:
340g ciastek digestive
140g rozpuszczonego masła
Składniki na masę serową:
1kg tłustego mielonego twarogu
4 jajka
270g cukru pudru
20g cukru z naturalną wanilią
6 łyżek mąki ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny
Na wierzch:
ok. 400-500g truskawek
Wykonanie:
Ciastka rozkruszamy za pomocą blendera i mieszamy z roztopionym masłem (uzyskany strukturę mokrego piachu).
Tortownicę o średnicy 25cm wykładamy papierem do pieczenia (dodatkowo z zewnątrz można uszczelnić ją folią aluminiową). Wykładamy ją ciastkami (tworząc również mały rant) i wyrównujemy.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Wszystkie składniki na masę miksujemy na gładko i wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Na wierzchu układamy truskawki.
Pieczemy ok. 1h, a następnie studzimy i wkładamy do lodówki na ok. 12h.
Smacznego!