Z obawy przed szalejącą po Europie bakterią pomidory spożywamy chwilowo tylko po obróbce termicznej - ot tak, profilaktycznie... ;)
Poniżej pieczone pomidorki z czosnkiem, octem balsamicznym, oliwkami i oregano:
Składniki:
parę kiści pomidorków cherry
pół główki czosnku (część wyciśnięta, część w ząbkach)
sól
świeżo utłuczony pieprz
oliwa
ocet balsamiczny
garść czarnych oliwek
świeże oregano
Wykonanie:
Pomidorki wraz z czosnkiem [opcjonalnie można dorzucić też parę papryczek chili] wkładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy solą oraz pieprzem, a następnie solidnie skrapiamy octem balsamicznym i oliwą. Pieczemy w ok. 200°C :)
Po wyjęciu z piekarnika dorzucamy oliwki i posypujemy świeżym oregano.
Polecamy np. w połączeniu z pieczonymi młodymi ziemniakami...
Smacznego! :)