wtorek, 14 czerwca 2011

Bruschetta w trzech odsłonach

Za tę smakowitą przekąskę jesteśmy Włochom wielce wdzięczni ;) Jest bowiem szybka i pyszna w swej prostocie. I choć najbardziej znaną jej wersją jest ta pomidorami, to tak naprawdę chrupiące grzanki można obłożyć również różnymi innymi dodatkami. Ostatnio przygotowaliśmy 3 kombinacje:

...z żółtą cukinią i tymiankiem...


...z pomidorami, cebulą i bazylią...


...z zieloną papryką i oregano...



Składniki:

pieczywo (optymalny byłby wiejski chleb na zakwasie)
czosnek
oliwa extra vergine
sól morska
świeżo utłuczony pieprz
mozarella

cukinia
pomidory i cebula
papryka

bazylia
tymianek
oregano

Wykonanie:

Warzywa kroimy na małe kawałki i krótko smażmy na teflonowej patelni.
Kromki pieczywa podpiekamy przez ok. 10 min w piekarniku nagrzanym do 200°C (przy małej ilości można też użyć patelni grillowej lub tostera), po czym nacieramy czosnkiem, skrapiamy oliwą i lekko solimy. Na wierzch nakładamy podsmażone warzywa i posypujemy je mozarellą, pieprzem oraz ziołami.

Smacznego!