niedziela, 19 czerwca 2011

Kuskus z bobem i wołowiną

Świeży bób to fantastyczna sprawa, w związku z czym w sezonie bardzo często gości w naszej lodówce. Jeśli znudzi się w roli samodzielnej, niskokalorycznej przekąski do oglądania filmów, to zawsze można atrakcyjnie spożytkować go w sałatce lub innym daniu. Gorzej gdy sami nie wiemy, czego akurat chcemy...
Co zatem robi przezorny mąż, gdy jego ciężarna żona nie może zdecydować na co dokładnie ma ochotę? :P
Na wszelki wypadek przywozi ze sklepu ryż, makaron i kuskus na raz... 
Ostatecznie padło na ten ostatni ;)


 Składniki (na 4 solidne porcje):

kuskus (500g)
sól morska
sok wyciśnięty z 2 cytryn

ok. 700g miękkiej wołowiny (pokrojonej na małe kawałki)
parę wyciśniętych ząbków czosnku

1kg bobu
2-3 średnie cebule cukrowe
pęczek natki pietruszki
pęczek mięty
oliwa

Wykonanie:

Kuskus solimy i zalewamy wrzątkiem, a gdy się zaparzy dodajemy sok cytrynowy.
Bób gotujemy (kilka minut), a następnie łuskamy.
Cebulę, natkę i miętę drobno siekamy.
Wołowinę smażymy na teflonowej patelni, pod koniec dodając czosnek.
Warzywa oraz mięso dorzucamy do przygotowanego wcześniej kuskusu, polewamy oliwą i delikatnie mieszamy.
Smacznego!