czwartek, 26 stycznia 2012

Angielskie ciasto czekoladowe

Dość sycące, ale przełamane słodko-kwaskową polewą.  
Pieczemy je od lat i serdecznie polecamy, bo dosłownie rozpływa się w ustach :)



Składniki na ciasto:

200g śmietany 18%
1/4 łyżeczki soli
400g gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao
4 jaja (rozmiar L; białka i żółtka osobno)
150g cukru pudru
2 łyżki mąki pszennej

200g mlecznej czekolady
12 łyżeczek jogurtu naturalnego

Wykonanie:

Śmietanę wraz z kakao i solą podgrzewamy i rozpuszczmy w niej gorzką czekoladę.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy do nich przestudzoną masę czekoladową i dalej miksując wsypujemy mąkę. Następnie bardzo delikatnie dodajemy pianę z białek.
Przekładamy masę do tortownicy (średnica 22cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 40 min.
Gotowe ciasto polewamy czekoladą mleczną rozpuszczoną w kąpieli wodnej i wymieszaną z jogurtem.
Przed podaniem schładzamy w lodówce - najlepiej smakuje następnego dnia, więc warto poćwiczyć silną wolę;)