piątek, 27 stycznia 2012

Banoffee

W związku z tym, że jest zimno zamiast warzywami objadamy się ostatnio coraz bardziej tuczącymi ciastami... ;) 
Poniżej niezbyt fotogeniczne, ale za to wyśmienite banoffee:


Składniki:

450g ciastek digestive
150g roztopionego masła

1kg (2 puszki) kajmaku
kilka dojrzałych bananów
750ml śmietanki 30%
3 śmietan-fixy
10g cukru z prawdziwą wanilią
50g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Ciastka rozdrabniamy w malakserze i mieszamy z roztopionym masłem. Następnie wykładamy nimi formę (średnica 24cm) i pieczemy przez ok. 10-12 min. w 180°C.
Na wystudzony spód wykładamy kajmak wraz z pokrojonymi w plasterki bananami oraz śmietanę ubitą z cukrem waniliowym i fixami. Wierzch posypujemy startą czekoladą.
Gotowe ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki - aby się przegryzło i nabrało odpowiedniej konsystencji.