środa, 7 marca 2012

Curry: kurczak Tikka Masala

 Otóż zaplątało nam się tu jeszcze jedno curry - chyba najbardziej popularne, choć aktualnie bardziej brytyjskie niż indyjskie. 
(tak, nadal męczymy książkę Jamiego)


Składniki na sos Tikka Masala:

2-3 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
1 łyżeczka chili
1 łyżeczka wędzonej papryki
2 łyżeczki garam masala
od siebie dorzuciliśmy jeszcze 2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżki oleju arachidowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 świeże czerwone chili
2 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki mielonych migdałów
pęczek świeżej kolendry
przyprawy do uprażenia: 2 łyżeczki kminu rzymskiego i 2 łyżeczki nasion kolendry

Czosnek oraz imbir obieramy i siekamy. Kmin i nasiona kolendry podprażamy na średnim ogniu (parę minut, aby wydobyć aromat), a następnie ucieramy na proszek. Potem wraz z resztą składników mielimy (za pomocą blendera) na gładką masę.


Pozostałe składniki na kurczaka w sosie Tikka Masala:

ok. 800g piersi z kurczaka (pokrojonej)
2-3 średnie cebule (pokrojone)
1 świeża zielona papryczka chili i kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka (posiekane)
olej arachidowy lub roślinny
kawałek masła
3 puszki pomidorów
400ml mleka kokosowego
sól morska i świeżo utłuczony czarny pieprz
pęczek świeżej kolendry

Wykonanie:

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej wraz z masłem,. Wrzucamy cebulę, chili, imbir oraz kolendrę i smażymy aż całość zmięknie. Następnie dodajemy przygotowany wcześniej sos Tikka Masala, mięso i 400ml wody. Dokładnie mieszamy aby wszystkie składniki pokryły się sosem. Potem dodajemy pomidory oraz mleko kokosowe. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 20 min pod przykryciem, aż mięso zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem i ew. redukujemy sos do pożądanej konsystencji.

My podaliśmy z gęstym jogurtem oraz ryżem Basmati z dodatkiem czarnuszki.
[A najadło się tym 6 osób.]