Szybkie i oryginalne, a niestety mało znane...
Sami żałujemy, że odkryliśmy je dopiero teraz, bowiem migdały, bazylia, pecorino i pomidorki świetnie ze sobą grają!
Przepis z Włoskiej wyprawy Jamiego, a bardziej źródłowo z miasta Trapani :)
Sami żałujemy, że odkryliśmy je dopiero teraz, bowiem migdały, bazylia, pecorino i pomidorki świetnie ze sobą grają!
Przepis z Włoskiej wyprawy Jamiego, a bardziej źródłowo z miasta Trapani :)
Składniki:
150g migdałów (blanszowanych i podprażonych na suchej patelni)
3 ząbki czosnku
pęczek świeżej bazylii
sól morska i świeżo utłuczony czarny pieprz
150g drobno startego pecorino lub parmezanu
oliwa z pierwszego tłoczenia
500g dojrzałych pomidorków koktajlowych (przekrojonych na pół)
Wykonanie:
Wszystkie składniki prócz pomidorków (bowiem dodajemy je dopiero na końcu) wrzucamy do malaksera i przerabiamy na pesto. Całość mieszamy z makaronem spaghetti ;)